A túlzott gyomorsavképződés ellen leghatásosabban az étrendbeli változtatások útján vehetjük fel a versenyt, ugyanis egyes olajos, zsíros és fűszeres ételek, valamint a kávé, az alkohol és a csokoládé túlzott fogyasztása könnyen gyomorsavtúltengéshez vezethetnek. Egyes zöldségek azonban kifejezetten hatékonyak lehetnek gyomorsav ellen, mint a hüvelyes zöldségek, gombák vagy főzelékként elkészített zöldségek.
Gyomorsav ellen zöldségek több formában fogyaszthatók, például főzelékek, saláták vagy levesek formájában. Ajánlott a zöldbableves sok zöldséggel, a csirkemell párolt zöldséggel, valamint a zöldségsaláta joghurttal vagy túróval. A gyomorsav elleni zöldségek körébe tartozik továbbá a sárgarépa, a kelbimbó, a tök és a retek is.
Gyomorsav vagy reflux esetén ajánlott továbbá egy nagyrészt zöldségekből álló, kéthetes diéta tartása, melynek ideje alatt csak olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nem terhelik meg sem a gyomrot, sem a nyelőcső záróizmát. Ezáltal nagymértékben lecsökken a gyomorsav visszafolyásának esélye, és közérzetünk is javul tőle. A diéta ideje alatt ajánlott napjában többször kevés ételadagokat fogyasztani.
A diéta ideje alatt fogyasztott ételeket tetszés szerint variálhatjuk, viszont tartsuk be a napi három-négyszeri étkezést a következő ételekből: nyers retek, töksaláta, salátafőzelék, tojáslepény brokkolival, rizsfelfújt, sajtos burgonya, sajtkrém, burgonyaleves, zöldbabfőzelék, sajtos-tejfölös cékla, nyers zöldpaprika, sárgarépa főzelék, párolt karfiol, petrezselymes burgonya, spenótsaláta mozzarellával, párolt sárgarépa, szójafasírt és zöldséglevesek.