Cikkek a(z) Ételek és Reflux kategóriából
Kedvezően befolyásolható a gyomorsav ételek segítségével. A lúgosító ételek csökkentik, míg a savas ételek növelik a gyomorsav szintet. A gyomorsav ételek útján tehát “kimozdítható”, ám jó és rossz irányba is. A disznó- és marhahús helyett fogyasszunk inkább csirkehúst, a pékipari termékek közül pedig válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket.
Gyomorsav semlegesítő ételek
Gyomorsav túltengés esetén a nyugodt és kiegyensúlyozott életen, a sok testmozgáson és a jó levegőn kívül gyomorsav semlegesítő ételek fogyasztására van szükség. Fogyasszunk minden nap zöldséget és gyümölcsöt, viszont ha ennél nagyobb figyelmet fordítunk magunkra, bizonyos ételeket meg kell vonnunk szervezetünktől, míg másokból többet kell fogyasztanunk. Kerülendők a zsíros, fűszeres,…
Gyomorsav növelő ételek
Köztudott tény, hogy egyes ételek növelik a gyomorsav termelődését, míg mások csökkentik azt. A gyomorsav növelő ételek közül a sült, pácolt vagy fűszerezett húsok azok az élelmiszerek, melyek leginkább serkentik a gyomorsav elválasztást. Ezek mellett a citrom, a paradicsom és a gyümölcslevek, valamint a kefír, a joghurt és az aludttej…
Gyomorsav közömbösítő ételek
Ha gyomorsavról beszélünk, egy aranyszabályt kell szem előtt tartanunk, mégpedig azt, hogy egyes ételek növelik a gyomorsav termelést, míg mások csökkentik azt. Alacsony gyomorsavszint esetén gyomorsav növelő ételeket kell fogyasztanunk, míg gyomorsav túltengéskor gyomorsav közömbösítő ételeket. Fontos a gyomorsav stabil szinten tartása, ugyanis ha nincs elegendő gyomorsav, nem megy végbe…
A gyomorsav megkötő ételek előnyeiről
A túlzott gyomorsavtermelés egy emésztőrendszeri probléma, mellyel sokan küzdenek. Ezt a problémát nagyon sok tényező okozhatja, legfőképp a nem megfelelő étkezés. A nagy mennyiségű, nehezen emészthető ételek, valamint az alkoholos italok hatására megnő a gyomorsavtermelés, de más betegség tüneteként is jelentkezhet. A gyomorsavtermelés szabályozásáért sokat tehetünk gyomorsav megkötő ételek fogyasztásával….
A gyomorsavtermelő ételek kerülendőek
A túlzott gyomorsavtermeléssel rendelkező betegeknek kellemetlen tünetekkel kell szembenézniük. A gyomorégés a túlzott gyomorsavtermelés velejárója, azonban kialakulhat ebből a reflux betegség is, ami még több problémát okozhat. A túlzott savtermelést csökkenthetjük különböző gyomorsavtermelő ételek elkerülésével. Étrendünkben nagy számban előfordulnak gyomorsavtermelő ételek, melyek nincsenek jótékony hatással az emésztésünkre, főképp ha egyébként is…
Konyhai praktikák: gyomorsav ellen zöldségek
A túlzott gyomorsavképződés ellen leghatásosabban az étrendbeli változtatások útján vehetjük fel a versenyt, ugyanis egyes olajos, zsíros és fűszeres ételek, valamint a kávé, az alkohol és a csokoládé túlzott fogyasztása könnyen gyomorsavtúltengéshez vezethetnek. Egyes zöldségek azonban kifejezetten hatékonyak lehetnek gyomorsav ellen, mint a hüvelyes zöldségek, gombák vagy főzelékként elkészített zöldségek….
Zabpehely gyomorsavra
A gyomorsavat csökkentő gabonák közt a zabpehelynek kiemelkedően pozitív hatásai vannak. Ha túlságosan sok gyomorsav termelődik, az gyomorégést okoz, amely még sok kellemetlen tünetet von magam után. Az elviselhetetlen égő érzést sokféle módon csillapíthatjuk: gyógyfüvekből készített teák fogyasztásával, gyógyszeres kezelés alkalmazásával, életmódváltással, valamint az egyik ilyen bevált praktika, a zabpehely…
Zabkorpa gyomorsavra
A túlzott gyomorsavtermelés gyomorégést okoz, amelynek gyakori előfordulása veszélyezteti az egészségünket. Nagyon veszélyes lehet ez a kisbabáknál, mivel szervezetük még fejlődésben van, és a gyakori gyomorégés miatt visszautasítják a táplálékot, így lassítván le a növekedésüket. Felnőttek esetében is rendkívül káros, mivel más szervek megbetegedését is okozhatja. A zabkorpa azon gabonafélék…
Használ vagy árt gyomorsav ellen tej fogyasztása?
Sokan gyomorsav ellen tejre esküsznek, mint egyik leghatékonyabb gyógymód. Mások szerint viszont a tejnek és általában a tejtermékeknek alacsony a savközömbösítő hatásuk, sőt a tej magas fehérjetartalma miatt fokozhatja is a gyomorsavképződést. Egyes betegek tapasztalatai alapján azt állítják, hogy a tej csak ideig-óráig szünteti meg a kellemetlen gyomorégést, ami azután…
Melyik a legjobb gyomorsav elleni gyümölcs?
Sokan élnek abban a tévhitben, hogy egyes gyümölcsök, mint például a citrom, savas hatásuk miatt nem megszüntetik, hanem elősegítik a gyomorsavképződést. E tévhit eloszlatása végett számos kísérletet végeztek, amelyek ugyanarra az eredményre vezettek, mégpedig arra, hogy a citrom kifejezetten ajánlott gyomorsav elleni gyümölcs, ahogy a meggy is, ugyanis ezek nem…
Legutóbbi hozzászólások