Cikkek a(z) Gyomorsav és Reflux kategóriából
A gyomorsav a legtöbb esetben negatív, úgymond káros vagy gondot okozó anyagként él a köztudatban. Bár a savtúltengés, a nyelőcsőbe való visszaáramlás valóban sok kellemetlenséget tud okozni, nem szabad megfeledkeznünk az emésztésben és szervezetünk védelmében betöltött szerepéről sem. A gyomorsav a táplálékkal bejutott mikroorganizmusokat és kórokozókat elpusztítja, ugyanakkor fontos résztvevője a táplálék lebontásának is.
Gyomorsav növelő ételek
Köztudott tény, hogy egyes ételek növelik a gyomorsav termelődését, míg mások csökkentik azt. A gyomorsav növelő ételek közül a sült, pácolt vagy fűszerezett húsok azok az élelmiszerek, melyek leginkább serkentik a gyomorsav elválasztást. Ezek mellett a citrom, a paradicsom és a gyümölcslevek, valamint a kefír, a joghurt és az aludttej…
Gyomorsav közömbösítő ételek
Ha gyomorsavról beszélünk, egy aranyszabályt kell szem előtt tartanunk, mégpedig azt, hogy egyes ételek növelik a gyomorsav termelést, míg mások csökkentik azt. Alacsony gyomorsavszint esetén gyomorsav növelő ételeket kell fogyasztanunk, míg gyomorsav túltengéskor gyomorsav közömbösítő ételeket. Fontos a gyomorsav stabil szinten tartása, ugyanis ha nincs elegendő gyomorsav, nem megy végbe…
Gyomorsavcsökkentés természetes módon
Napjainkban igen gyakoriak az emésztőrendszeri betegségek. Ennek oka a felgyorsult életmódban keresendő, és abban, hogy nem figyelünk oda az étkezési szokásainkra. A túlzott savtermelődés okai közé tartozik még a nem megfelelő élelmiszerek fogyasztása mellett többek között a stressz is, valamint a túlzott kávéfogyasztás. Számos egyszerű trükkel azonban könnyen elérhetjük a…
Gyomorsav ellen zöld teával
A zöld tea már a keleti bölcsek által is csodaszerként tartott készítménynek számított. Ennek az örökzöld távol-keleti teacserjéből előállított készítménynek számos jótékony hatását ismerjük. Európában az 1500-as években jelent meg. Mára már világszerte orvosilag is elismert készítmény, jótékony hatását nagyon sok ember igazolja. Számos betegség ellen javallott, többek között cukorbetegség…
Gyomorsav csökkentése terhesség alatt
Az állapotos nők többsége – főként az utolsó stádiumban – kénytelen szembenézni a túlzott gyomorsavtermeléssel, a reflux kialakulásával. Az állapotos nők szervezete nagyban megváltozik a terhesség alatt. Probléma akkor adódik, ha a gyomorsav túltengés mellett csökken a nyelőcső végén lévő záróizom hatékonysága, és a sav feljut a nyelőcsőbe, ami égő…
Gyomorsav túltengés ellen gyógytea
A gyomorsav túltengés ellen a gyógyteák rendkívül ajánlottak. Ezeknek a teáknak a fogyasztása étkezések előtt vagy után nagyon jó hatást gyakorol az emésztésre, így kevesebb sav termelődik. A gyomorsav túltengés elleni teák közé tartozik a kálmos gyökér. A kálmos gyökér többnyire vizes, iszapos partokon található, ahol mély gyökeret eresztve az…
Gyomorsav csökkentése házilag
A gyomorsav sok kellemetlen tünetet okozhat, többek közt gyomorégést és hasfájást, vagy egyszerre mindkettőt. Sokféleképpen csökkenthető, ezek közül célszerűbb a bevált módszerek egyikéhez, a házi gyógymódokhoz folyamodni. Ha a gyomorsav csökkentése házilag történik, jó eredményeket érhetünk el. Azok az emberek, akik szervezetében túl sok gyomorsav termelődik, fontos, hogy alaposan átböngésszék…
A gyomorsav túltengés tünetei
A gyomorsav túltengés tüneteivel nagyon sok ember küzd nap mint nap. Ezek közül a legkellemetlenebb a gyomorégés. A gyomorégést leginkább a mellkasunkban érezzük, amikor túl sok gyomorsav termelődik. Gondot akkor okozhat, ha feljut a nyelőcsőbe. A nyelőcső nyálkahártyája nem rendelkezik olyan védekező mechanizmussal mint a gyomorfal, ezért ha a gyomorsav…
A gyomorsav megkötő ételek előnyeiről
A túlzott gyomorsavtermelés egy emésztőrendszeri probléma, mellyel sokan küzdenek. Ezt a problémát nagyon sok tényező okozhatja, legfőképp a nem megfelelő étkezés. A nagy mennyiségű, nehezen emészthető ételek, valamint az alkoholos italok hatására megnő a gyomorsavtermelés, de más betegség tüneteként is jelentkezhet. A gyomorsavtermelés szabályozásáért sokat tehetünk gyomorsav megkötő ételek fogyasztásával….
A gyomorsavtermelő ételek kerülendőek
A túlzott gyomorsavtermeléssel rendelkező betegeknek kellemetlen tünetekkel kell szembenézniük. A gyomorégés a túlzott gyomorsavtermelés velejárója, azonban kialakulhat ebből a reflux betegség is, ami még több problémát okozhat. A túlzott savtermelést csökkenthetjük különböző gyomorsavtermelő ételek elkerülésével. Étrendünkben nagy számban előfordulnak gyomorsavtermelő ételek, melyek nincsenek jótékony hatással az emésztésünkre, főképp ha egyébként is…
Legutóbbi hozzászólások