Cikkek a(z) Gyomorsav és Reflux kategóriából

A gyomorsav a legtöbb esetben negatív, úgymond káros vagy gondot okozó anyagként él a köztudatban. Bár a savtúltengés, a nyelőcsőbe való visszaáramlás valóban sok kellemetlenséget tud okozni, nem szabad megfeledkeznünk az emésztésben és szervezetünk védelmében betöltött szerepéről sem. A gyomorsav a táplálékkal bejutott mikroorganizmusokat és kórokozókat elpusztítja, ugyanakkor fontos résztvevője a táplálék lebontásának is.

Csökkenthető a gyomorsav ételek által?

Csökkenthető a gyomorsav ételek által?

A gyomorsav ételek segítségével, azok elkészítési módjával is csökkenthető. Az olajban sült ételeket nehéz emészteni. Az áldásos burgonya is, ha olajban sül (hasábburgonya), máris ártalmassá válik. Ugyanez érvényes a tojásra (rántotta), valamint egyes – másként kíméletes – húsokra is. Ajánlott a húsokat, zöldségeket stb. párolva, főzve elkészíteni és fogyasztani. A… Tovább: Csökkenthető a gyomorsav ételek által? »

Miből áll a gyomorsav diéta?

Miből áll a gyomorsav diéta?

A gyomorsav diéta olyan ételeket helyez előtérbe, amelyek könnyen emészthetőek és gyomorkímélők. Emellett az étkezés hogyanjára is hangsúlyt fektet, vagyis a táplálék jó megrágására, a napi többszöri étkezésre és az egy alkalommal elfogyasztott étel mennyiségére. A gyomorsav diéta ajánlásokat tesz az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a kávéfogyasztás mérséklésére is. Ezen… Tovább: Miből áll a gyomorsav diéta? »

Hogyan történik a gyomorsav csökkentés?

Hogyan történik a gyomorsav csökkentés?

A sikeres gyomorsav csökkentés megelőzheti a reflux betegséget, a túlzott savtermelés által kiváltott diszpepsziát, a gyomorfekélyt és a nyombélfekélyt. Ugyanakkor ha sok savlekötőt veszünk be, vagy olyan esetekben nyúlunk ezen szerekhez, amikor nem gyomorsav okozza a problémát, esetleg kevés van belőle, akkor csak súlyosbítjuk állapotunkat. A túlzott gyomorsav csökkentés következtében… Tovább: Hogyan történik a gyomorsav csökkentés? »

A gyomorsav szerepe az emésztésben

A gyomorsav szerepe az emésztésben

A gyomorsav az emésztés során nélkülözhetetlen. A fehérjék lebontása a gyomorban kezdődik, ami az ott termelődött sav (sósav) nélkül nehezen valósulna meg. Az időskori emésztőszervi rendellenességek némelyike éppen a savtermelés csökkenésére vezethető vissza. A szakértők szerint a kor előrehaladtával egyre kevesebb sav termelődik, 60 éves korra mintegy 50%-ra esik vissza…. Tovább: A gyomorsav szerepe az emésztésben »

Mire jó, és minek árt a gyomorsav?

Mire jó, és minek árt a gyomorsav?

A gyomorsav aktív résztvevője az emésztésnek, ugyanakkor védekezőrendszerünknek is. A gyomorban a fehérjék emésztésére alkalmas 2 pH-értékű savas közeget biztosít, és elősegíti a pepszinogén pepszinné válását. A pepszin nevű enzim fontos szerepet tölt be a fehérjék emésztésében. A gyomorsav veszi fel a harcot elsőként a tápcsatornába jutott baktériumokkal és más… Tovább: Mire jó, és minek árt a gyomorsav? »

Miért ártalmas a gyomorsav túltengés?

Miért ártalmas a gyomorsav túltengés?

A gyomorsav túltengés a túlzott savtermelés következtében alakul ki, ami több okra vezethető vissza. Átlag napi 2-2,5 liter sav termelődik a gyomrunkban. Ez a mennyiség elegendő a fehérje lebontására, meg a lenyelt táplálék fertőtlenítésére. (A gyomorban kezdődik a sósav és pepszin együttműködésével a fehérjék lebontása, ugyanakkor a gyomorsav elpusztítja a… Tovább: Miért ártalmas a gyomorsav túltengés? »

Gyomorsav csökkentés

Gyomorsav csökkentés

A gyomorsav csökkentés irányába tett lépéseink akkor lesznek hatékonyak, ha több irányból próbálkozunk, következetesek és kitartók vagyunk. Fontos, hogy lassan, nyugodtan együnk, és jól megrágjuk a táplálékot. Egyszerre ne vegyünk magunkhoz túl sok táplálékot, ne együk degeszre magunkat. Az ünnepi étkezések – gazdag előétel, erősen fűszeres leves, sült húsok, savas… Tovább: Gyomorsav csökkentés »

Miből áll a gyomorsav diéta?

Miből áll a gyomorsav diéta?

A túlzott savtermelés okozói a stressz, a helytelen életmód és a rendszertelen étrend. A telített zsírokban gazdag, sok fűszert és cukrot tartalmazó ételek jelentősen megzavarják a szervezet sav-lúg egyensúlyát. Ugyanakkor az alkohol, a kávé és más élénkítőszerek szintén fokozzák a gyomorsav termelést. A gyomorsav diéta a savtúltengést okozó élelmiszerek kiiktatását,… Tovább: Miből áll a gyomorsav diéta? »

A gyomorsav terhesség alatt

A gyomorsav terhesség alatt

Gyomorsav terhesség alatt nagyon gyakran előfordul, sok nőnél életének ebben a szakaszában jelentkezik először. Ennek fő okai a fizikai és hormonális változások, amin egy kismama keresztülmegy. Leggyakrabban a terhesség első három hónapjában jelenik meg, és az idő előrehaladásával, a magzat növekedésével általában romlik ez az állapot, s egyre kellemetlenebbé válik… Tovább: A gyomorsav terhesség alatt »

Elindult a reflux információs portál!

Elindult a reflux információs portál!

Elindult a reflux információs portál, a reflux.hu! Gyomorégés, reflux, gyomorsav problémák? Itt minden megtalálható. Tippek, diéta, ételek és még sok más.

Oldal 6 - 6« Első...23456
Reflux 2024